Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Είναι λάθος που ο Τσίπρας μίλησε με τον Κλίντον χωρίς διερμηνέα. Θα είχε αποφύγει τη σκυφτή στάση του σώματος ( φανερό σημάδι άμυνας), τα διαρκή βηξίματα, το παιχνίδι με το ντοσιέ και τις σημειώσεις, τις απανωτές καταπόσεις ύδατος, κι επιπλέον - κι αυτό είναι το σημαντικότερο - θα μπορούσε να πει μετά το πέρας της συνέντευξης και τις γνωστές ερμηνείες και παρερμηνείες ότι "δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του"...

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Στρέψατε το βλέμμα σας από την επίγεια υπερφορολόγηση στην επουράνια υπερπανσέληνο.
Αφού σύμφωνα με τους νόμους της αστρονομίας την πρώτη δεν τη χάνετε με τίποτε....

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Εμείς θα πάρουμε κάποια απόφαση ή έχουμε χωνέψει ως λαός ότι θα ζούμε ες αεί με αυξημένους ρύπους, οπότε δε μας καίγεται καρφί; ( ελπίζω να μην περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος, προκειμένου να κάνουμε... συμψηφισμό!)
Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει σκάνδαλο Dieselgate της Volkswagen με ολοένα και πιο εμφανή τον αντίκτυπο για τον κολοσσό της γερμανικής...

Κι επειδή όλα εδώ πληρώνονται, ας πληρώσει για τη νωθρότητα ( να μην πω αδιαφορία ) με την οποία αντιμετώπισε ως άτομο και ως κυβέρνηση για τη σοβούσα ανθρωπιστική κρίση και τα κατακλυσμιαία κύματα προσφύγων προς τα σύνορα ( τρομάρα τους! ) της Ευρωπαϊκής ένωσης ( ξανά τρομάρα της!)
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ εμφανίζει πτώση. Στην πρώτη θέση, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το SPD. Θετική εικόνα για τον Βαυαρό...
naftemporiki.gr|Από Naftemporiki

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Και ξαφνικά όλοι άρχισαν να ασχολούνται με βιογραφικά.
Τι να το κάνεις το βιογραφικό όταν έχεις βίο... γραφικό;

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015



Το εκλογικό αποτέλεσμα δε διαμορφώνεται μόνο από τις γνωστές παραμέτρους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο κι αν δε φαίνεται prima facie, διαμορφώνεται κι από τις πάσης φύσεως εταιρείες συγκοινωνιακού και μεταφορικού έργου, οι οποίες σκανδαλωδώς τα τελευταία δύσκολα χρόνια δεν προβαίνουν ( ούτε εξαναγκάζονται να προβούν ) σε εκπτώσεις, ή στην καλύτερη παρέχουν συμβολική έκπτωση στους ψηφοφόρους που θέλουν να μεταβούν στην εκλογική τους περιφέρεια, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Υφίσταται και αυτή τη φορά μια εξωφρενική αδικία σε σχέση με τους στεριανούς εις βάρος των νησιωτών ψηφοφόρων που διαμένουν στην Ηπειρωτική χώρα και θέλουν να μεταβούν στα νησιά, στον τόπο καταγωγής τους, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές εταιρείες δεν προβαίνουν στις αναγκαίες εκπτώσεις.
Η Blue star Ferries και η ΑΝΕΚ ναυτιλιακή, επί παραδείγματι, δεν προσφέρουν καμία έκπτωση, αν και όπως όλοι γνωρίζουμε, σημειώνουν αξιολογότατες αυξήσεις στις κερδοφορίες τους από τη μεταφορά χιλιάδων Σύρων προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά.
Ούτε κουβέντα για κάποιου είδους "ανταποδοτική ευαισθησία" προς το κεντρικό κράτος...
Το ίδιο ανύπαρκτες και οι εκπτώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια.
Στα ΚΤΕΛ η έκπτωση του 25% φαντάζει αστεία. Ωστόσο λειτουργεί διαφορετικά για κάποιον που θέλει 3-4 ή ακόμη και 6 ώρες να φτάσει στον προορισμό του, σε συνθήκες ελάχιστης ταλαιπωρίας.
Κι όμως οι εταιρείες αυτές υποτίθεται ότι προσφέρουν κοινωνικό αγαθό, το οποίο μάλιστα προσφέρουν αφού έχουν λάβει επίσημη άδεια από το κεντρικό κράτος.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πριν από ενάμισυ χρόνο είχε επιβάλει προληπτική επιστράτευση (!) εναντίον μιας επαγγελματικής τάξης, για να μην απεργήσει και προκαλέσει αναστάτωση στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η τωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ μπορεί, δεν προβαίνει σε επιστράτευση των μέσων συγκοινωνίας, αν και είναι παραδεκτό ότι θα πρέπει να εξασφαλίζονται ίσοι όροι στην μετάβαση και στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών.
Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα κόμματα, αντί να διευκολύνουν τους ψηφοφόρους τους, εξασφαλίζοντάς τους δωρεάν εισιτήρια ή σημαντικές εκπτώσεις, κυρίως στα αεροπορικά, προτιμούν να σκορπούν το χρήμα σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας προεκλογικές καμπάνιες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και την εκνευριστική κι ανούσια αφισοκόλληση.
Η προκλητική διακριτική στόχευσή τους στους ψηφοφόρους των κέντρων, θα έπρεπε να διώκεται ως παράβαση τουλάχιστον της εκλογικής νομοθεσίας!
Κάποια στιγμή θα πρέπει να νομοθετηθούν οι αναγκαίες εκπτώσεις. Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται ουσιαστικά, λόγω συνθηκών, από τις εκλογικές διαδικασίες χιλιάδες πολίτες σ΄ αυτή τη χώρα!

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν περιμένει ασφαλώς κανείς νηφάλια αποτίμηση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών από ένα πανεπιστημιακό, αλλά αυτό το ερώτημα- "...αν αύριο τα χρήματα....", και η απάντηση- "...ασφαλώς όχι..."
με την εμπρηστική του δυναμική ( το ερώτημα ) και τον απολυταρχικό της χαρακτήρα ( η απάντηση), ξεσκεπάζει ακανδαλωδώς προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αγκυλώσεις
Οι όροι λειτουργίας της νοσούσης κεντρικής πολιτικής σκηνή, που μεταφέρονται και στην εκπαίδευση. Πώς μπορεί να σωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, πέρα από τις καλές προθέσεις
news247.gr

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η εμμονή και η γκρίνια του φύλαρχου της ΝΔ στην εικόνα, χθες βράδυ στο ντιμπέιτ, νιώθεται.
Μια ζωή προσηλωμένοι σε εικονικές πραγματικότητες είναι οι άνθρωποι...

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Σισύφειο

                                                Σισύφειο


Σε όσους θυσιάζουν ατομικότητες
Για ν ανθίσουν συλλογικότητες...


Το ρούχο που δεν έδωσες, ό,τι επάνω σου βαραίνει πιο πολύ
Το χέρι που δεν άπλωσες, ό,τι με περίσσιο φθόνο σε ραπίζει
Η αγκάλη που δε δέχτηκες, μέγγενη μέσα σου φριχτή, σε πνίγει
Αργύρια που σε σταύρωναν, όλα τα χείλη που δε φίλησες

Συνέχεια θα σε πετροβολεί το τείχος που δε γκρέμισες
Και πιο πολύ μαρτυρικά θα γδέρνει το κεφάλι σου
Κείνος ο Στέφανος ο ακάνθινος που αρνήθηκες

Κείνη τη νύχτα δεν επέρασε για σένανε ο Νυμφίος
Δεν άκουσες ποτέ σου την πνιχτή κραυγή του όρους
Δε σού λειψε ουδέποτε παραβολή ή θαύμα
Ένα " πριν αλέκτορ... " ν´ αντηχούσε μέσα σου
Να νιφτείς, να καθαρίσεις όλες τις λερές αρνήσεις
ποτέ σου δεν εζήτησες!

Μόνο λαχτάρισες τη χλεύη και τον οίκτο,
Και ντύθηκες τη γύμνια τους τη πιο ντροπιαστική
Να ´σαι γυμνός αδιάντροπα βαθιά μες απ´ το στέρνο
Να κρύβεσαι μες τις κρουστές ανάκουστες σιωπές του

Έναν οίκτο ηγεμόνα λαχτάρισες, δειλέ
Που σε ρίχνει στα γόνατα να τρέφεις γογγυσμούς
Που σε βαφτίζει μάρτυρα να εκλιπαρείς για ρίγη
Που σα μοιραίος σταλακτίτης γηραιός
από την κόγχη του ματιού σου κρέμεται

αρκούσε  ο οίκτος
μόνον ο οίκτος...

Σου ´πε ψηλά, εκεί να περιμένεις,
απάνω στη βουνοκορφή
τον Σίσυφο ν´ ανέβει...

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015


imagejpegΣτον Καλύμνιο εκπαιδευτικό Γεώργιο Κουλιανό απονεμήθηκε το 1ο βραβείο του φετινού Θ’ Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Λυρική Παμβώτις» της Ένωσης Λογοτεχνών Ηπείρου, για το ποίημά του με τίτλο «άμωμη αλίευση».
Ο Γεώργιος Κουλιανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Στο νησί κατά το παρελθόν δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Για δεκατέσσερα χρόνια επίσης ασχολήθηκε με τη διαφήμιση, κυρίως τη ραδιοφωνική. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση. Από το 2008 διαμένει μόνιμα στα Ιωάννινα.
Γράφει από τα εφηβικά του χρόνια και πιο συστηματικά τα τελευταία οκτώ. Παράλληλα, ασχολείται με παρουσιάσεις και γενικά συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης, στην οποία διαμένει.
Διακρίσεις και βραβεία
11911005_824946150937423_377413384_nΟ Γεώργιος Κουλιανός έχει συμμετάσχει σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έχει αποσπάσει πέντε ακόμη βραβεία-διακρίσεις:
τιμητική διάκριση στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζού Λόγου της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος για το ποίημα με τίτλο: «Σήμερον κρεμάται επί τοίχου», Θεσσαλονίκη 2008
1ο βραβείο ποίησης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με τίτλο: «Το άγραφο χαρτί και το ποίημα» της Ένωσης Λογοτεχνών Ηπείρου για το ποίημα με τίτλο: «Οι λέξεις», Ιωάννινα 2010
β´ έπαινος στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού για το ποίημα με τίτλο «η άφιξη», Λεμεσός 2012
έπαινος στον ΙΘ´ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού» της Μ.Κ.Ε » Τέχνη» Κιλκίς για μια άτιτλη ποιητική ανθολογία, Κιλκίς 2014
α’ έπαινος στον 6ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου για το ποίημα με τίτλο «το πείραμα», Αγρίνιο 2014.
“Οι στίχοι, είναι ξόρκια, διώχνουν κατά κάποιο τρόπο το κακό, που έχει ο καθένας μέσα του”
imagejpeg[1]
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την απονομή των βραβείων
Ζητήσαμε από τον Καλύμνιο εκπαιδευτικό να μας πει δυο λόγια για την ποίησή του:
«Στην ποίησή μου δε θα βρει κανείς τα οικεία χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ποίησης, αν εξαιρέσουμε ίσως την εμφανή προσπάθεια που υπάρχει σε αρκετά απ´ αυτά για την επίτευξη φόρμας.
Ο στίχος, τα ποιητικά μέσα, το κλίμα, μας μεταφέρουν στο πεδίο της μοντέρνας ποίησης.
Θεματολογικά, ωστόσο, θα έλεγα ότι συγγενεύουν τα ποιήματά μου με θέματα και μοτίβα της παραδοσιακής ποίησης. Κοινοί τόποι είναι η πνευματική κοίτη του αρχαιοελληνικού στοχασμού και της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων, οι ιδέες, οι δοξασίες και οι απηχήσεις αυτών στη νεότερη λαϊκή μας παράδοση. Επίσης αναφορές στη θρησκευτική μας παράδοση μετασχηματισμένες σε συμβολισμούς. Υπάρχουν αυτά μέσα στην ποίησή μου, με ορίζουν εν πολλοίς, αλλά δε με καθορίζουν.
Γιατί από την άλλη υπάρχει ο χρόνος ως μέγεθος και ουσία, οι φόβοι των υπάρξεων, οι αγωνίες τους, μεταθανάτιες και μη, τα οράματα, οι πόθοι, οι προσμονές.
Μεγάλο μέρος, βέβαια, της θεματικής των ποιημάτων μου δομείται πάνω σε προσωπικά βιώματα.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί κανείς να βρει σε αυτή την ποίηση είναι το αποφθεγματικό σχεδόν τέλος τους. Είναι ένα «κουσούρι» θα έλεγα που κουβαλάω από τη θητεία μου στο χώρο της διαφήμισης. Πιστεύω όμως ότι είναι το ισχυρό μου όπλο και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πολλούς ομότεχνους.
Πολλά από τα ποιήματά μου, ως εκ τούτου, θα τα χαρακτήριζα αποφθεγματικά. Αλλά και παρηγορητικά και ανακουφιστικά, γιατί ακριβώς τα υλικά της ποίησης, όχι της δικής μου, γενικά, λειτουργούν ως μαλακτικά πάνω στη σκληρή επιφάνεια της πραγματικότητας που ζούμε. Μέσα απ´ αυτή τη διαδικασία, της «μάλαξης » εξαγνίζονται και παραδίδονται ως εμψυχωτική ενέργεια.
Στην κλασική ερώτηση: μα είναι απαραίτητη η ποίηση σήμερα;
Η απάντηση είναι ναι.
Και ιδού πως το βλέπω εγώ: η ποίηση, οι στίχοι, είναι ξόρκια, διώχνουν κατά κάποιο τρόπο το κακό, που έχει ο καθένας μέσα του-και κακό είναι οι ζοφερές σκέψεις, η υπαρξιακή αγωνία, το μεταθανάτιο άγχος. Μέσα από τη νοερή βίωση του ο καθένας από μας καθαίρεται. Ένα είδος νοερής αναπαράστασης του κακού είναι η ποίηση.
Τέλος, βασική μου αγωνία, μετά τη δημιουργική ολοκλήρωση, είναι να καταφέρει το ποίημα να συνομιλήσει. Γι αυτό το λόγο ακριβώς απεχθάνομαι τον βερμπαλισμό, τον ανούσιο λεκτικό ακροβατισμό, τον μονόλογο δηλαδή». Άμωμη αλίευση
Ρίχνεις πετονιά στη μέρα σου
και δε ξέρεις τι θα βγάλεις
λίγο ο κατεργάρης άνεμος
λίγο τα θροΐσματα του χάρτη
μια στραβοτιμονιά του βέβαιου της στιγμής
το δόλιο αντιμάμαλο του αιφνίδιου
και μένει άδεια η απόχη
$
Σαν το θάνατο
που έρχεται και τσιμπάει
ενώ ψαρεύεις για ζωή…
(1o βραβείο ποιητικού διαγωνισμού «Λυρική Παμβώτις» Εταιρείας λογοτεχνών Ηπείρου 2015)

Το πείραμα
Χρόνια τώρα
Πολλά μέτρα μέσα στο είναι του
Ετοιμάζει το μεγάλο πείραμα
Μες το βαθύ, άγνωστο σώμα του
Φτιάχνει το επίμηκες τούνελ
Για να περάσουν οι ματαιώσεις του
Βιαστικές κι αυτές σαν όλα τ΄ άλλα
Χωρίς μεγάλη έγνοια για τις θεμιτές ταχύτητες
Αφού το έσω σκότος είναι εκεί,
άπειρο, μυστηριώδες, ανυποχώρητο

Κι όλο μαζεύει υλικά, σχέδια, πλάνες, ψευδαισθήσεις,
Αλόγιστες πορείες μες το χρόνο, σκόρπια κατάλοιπα
Της πιο σκοτεινής του ύλης

Ενώνει τις σαθρές συνδέσεις με αντίθετα φορτισμένα παρελθόντα
Ενώνει, χωρίζει, ενώνει, χωρίζει,
νωχελικά, ανόρεχτα, αδιάκοπα

Και λίγο πριν το μεγάλο μπαμ
Το πείραμα δραπετεύει
Κι ο ίδιος καταφεύγει
Στη πιο απόμερη γωνιά
Της φωτεινής του ύλης.
A’ έπαινος 6ου ποιητικού  διαγωνισμού «Κ. Χατζόπουλος» λογοτεχνικού ομίλου Αγρινίου

Λέξεις
Είχα ένα σεβαστό κομπόδεμα με λέξεις
Κρατημένο για χαλεπούς καιρούς αλαλίας
Λέξεις πομπώδεις, ταπεινές
Αστείες και σοβαρές
βαρύθυμες και ιλαρές
ασόβαρες και σοβαρές
Λέξεις ατίθασες, ανυπόταχτες
Λέξεις ανόρεχτες, πλαδαρές
Στείρες και καρπερές
Λέξεις συνένοχες, αποσιωπητικές,
Λέξεις που φέρνουν τις πάνω κάτω τελείες
σε τακτοποιημένα νοήματα

Κάθε λογής πραμάτεια
ξεχασμένη στα ερμάρια
Της ράθυμης μνήμης

Λέξεις που επενδύουν κι επενδύονται
σε μακροπρόθεσμης πνοής φληναφήματα-
βέβαιο κέρδος, θολός ορίζοντας-
σε αμοιβαίας αποδοχής στερεότυπα-
Νωθρά συμβόλαια, δυσκίνητα, ασύμφορα…
Σκέφτηκα τις εμπρόθεσμες αναγκαίες κολακείες-
μεγάλο κέρδος, μεγάλο ρίσκο.

Έπεσα σε βαθιά περίσκεψη

Μα πάλι, σκέφτηκα,
Τι να τις κάνω τις επιπλέον λέξεις
όταν αποδίδει πολλαπλάσια το … ανείπωτο;
( 1ο βραβείο «Λυρικής Παμβώτιδας», Ιωάννινα 2010»)