Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Χθες το βράδυ αρνήθηκα να απαντήσω στη μικρή μου, σε μιά από αυτές τις (δεκάδες) ερωτήσεις που κάνουν τα μικρά παιδιά. 
Δεν ήταν αδυναμία, ήταν η θέληση να συγκεντρωθώ σε κάτι άλλο.
Το πήρε τόσο κατάκαρδα, ώστε αμέσως συνηδειτοποίησα πως της στέρησα ό,τι πιο πολύτιμο είχε.
Και πράγματι αυτό συμβαίνει.
Ό,τι πιο πολύτιμο έχουν τα παιδιά είναι η ανάγκη για απαντήσεις.
Εσύ, πάλι, όταν πάψεις να απαντάς, παύεις οριστικά να είσαι παιδί, γιατί μόνο ένα παιδί καταλαβαίνει 

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014


Καλημέρα.
Ερωτήματα
Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα
Μαζί με το βρέφος
Γεννιούνται τα ίδια ερωτήματα
Λόγου χάρη
Που κατέφυγε το απροστάτευτο μήνυμα
Κείνη την κρύα νύχτα του Χειμώνα;
Αν είναι αλήθεια πως τα σπάργανα δε φτάσαν
Να τυλίξουν όλη τη γυμνή αποκάλυψη
Ή αν ο Λόγος έχει βρει από τότε
Πιο παρθένους προορισμούς
Για ένα όμως είμαι βέβαιος
Τα χνώτα, τα βελάσματα, τα μουκανητά
Το ασταμάτητο χλιμίντρισμα του ελέους
πάντοτε ζεσταίνουν τις κρύες νύχτες της καταφρόνιας
Και συντηρούν τα θαύματα
Σε μιαν αέναη σιωπηλή συνενοχή
Σαν το ερχόμενο
Που του αρκεί μία σταγόνα μαρτυρία
Να ματαιωθεί...

Εύχομαι αυτό το ρημαδιασμένο αστέρι 
εφέτος 
να δείξει επιτέλους τον σωστό δρόμο!
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ωραία. Τώρα ξέρουμε και το επόμενο κόμμα. " Μαχητική Αναρχία " το όνομά του.
Σε όλους αυτούς που θα ψηφίσουν μόνο με το συναίσθημα, στις προσεχείς εκλογές απευθύνω το εξής:
Καλό είναι να επικαλείσαι τη Δημοκρατία και να αξιώνεις διαδικασίες και καθαρό παιχνίδι, αλλά το να ψηφίζεις από οργή ή αηδία δεν είναι σίγουρα Δημοκρατία. Είναι οχλοκρατία.
Αυτό δε σημαίνει ότι ο νουνεχής και νηφάλιος ψηφοφόρος πρέπει να ευλογήσει την παρούσα διακυβέρνηση. 
Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014


Στο μεγάλο βιβλίο των επανακαθορισμών που ίσως κάποτε γραφτεί σε αυτή τη χώρα, ας ξεκινήσουμε πρώτα με την έννοια " δικαίωμα ". 
Είναι γεγονός ότι, ως χώρα, ως λαός, παλέβουμε αρχαιόθεν με αυτό το τέρας, το μέτρο. Και σημειώνουμε αξιομνημόνευτες νίκες. Αυτή ακριβώς η " πάλη " με το μέτρο απομυζά δυνάμεις. Δυνάμεις απαραίτητες για στοχασμό και δημιουργία. Τις τελευταίες μέρες σέρνεται ολούθε απροσμέτρητη αμετροέπεια, εκπεφρασμένη επισήμως κι ανεπισήμως, με αφορμή την προσωπική " αναμέτρηση " ενός νεαρού με το δικό του μέτρο. Φυσικά, μεγάλη ποσότητα αυτής της " αμετροέπειας " είναι ποτισμένη με πολιτική σκοπιμότητα. Όμως, δυστυχώς, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, η πολλαπλασιαστική δύναμη που έχει η δημαγωγία και η προπαγάνδα σε περιόδους βαθιάς οικονομικοκοινωνικής κρίσης, λειτουργεί καταλυτικά στη διαμόρφωση συλλογικής άποψης. Η δύναμη της αναγωγής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πανίσχυρο όπλο στα χέρια των επιτηδείων της πολιτικής, χειραγωγεί απόλυτα το συλλογικό θυμικό. Σαν υπνωτισμένοι πολλοί συμπολίτες μας άγονται από συνθηματικές, άνευ λογικού ερείσματος, αναλύσεις, κι ενστερνίζονται αδιανόητες ερμηνείες που συχνά τροφοδοτούνται με αποσπασματικά δεδομένα. 
Έτσι φτάνουμε να απαιτούμε δικαιώματα για τον άλλον, τη στιγμή ακριβώς που τα έχουμε απεμπολήσει για τον εαυτό μας, ενώ βρισκόμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση από τον άλλον! Παράκρουση! Τέτοια πλύση εγκεφάλου καταφέρνουν τα μέσα, το πολιτικό σύστημα και οι κάθε είδους " διαμορφωτές ".
Και το ερώτημα είναι: πόσο δημοκράτες είμαστε ή πόση Δημοκρατία βιώνουμε όταν διαστρεβλώνουμε ή όταν επιτρέπουμε να διαστρεβλώνονται πολύτιμες αρχές, έννοιες και συστατικά του Δημοκρατικού πολιτεύματος. 
Όσο δημοκρατική είναι η δυνατότητα που επιδιώκεται να εξασφαλιστεί για το νεαρό, τόσο δημοκρατικοί οφείλουν να είναι οι όροι με τους οποίους θα εξασφαλιστεί αυτή η δυνατότητα. Αν την αξίζει βέβαια..
Γιατί όταν επικρατούν κατά κράτος οι νοηματοδότες, συνήθως χάνονται τα νοήματα...

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Η πιο λογική και νηφάλια τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Πόσο σπανίζουν τούτα τα δύο επίθετα από τον δημόσιο και μη διάλογο, αυτή την εποχή, στον τόπο μας!
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τάχθηκε υπέρ της πανεπιστημιακής μόρφωσης των νεαρών κρατουμένων, όπως ο Νίκος Ρωμανός, ως μέσο επανένταξης στην κοινωνία (vid)
news247.gr

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014


Μήπως, λέω, μήπως πρέπει ν´ ασχοληθούμε λίγο με την τιμή της βενζίνης που πληρώνουμε στα βενζινάδικα, ή δεν έχουμε χρόνο, γιατί τώρα πρέπει ν´ ασχοληθούμε με τον...Ρωμανό ( που δεν είναι και μελωδός, πανάθεμά τον!)
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι «καλή είδηση» για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς...
TANEA.GR|ΑΠΌ ΤΑ ΝΈΑ ΟNLINE

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Και ξαφνικά ασχολούνται όλοι με ένα νεαρό επαναστάτη- κακοποιό ( υπάρχουν τεκμήρια και για τους δύο χαρακτηρισμούς). Το πανούργο κράτος ( το οποίο πολεμάει ο νεαρός ) έχει άλλα σοβαρότερα ζητήματα, με τα οποία δεν πρέπει να ασχοληθεί ο πεπλανημένος όχλος ( διότι περί αυτού πρόκειται ). Αρπάζει λοιπόν εντέχνως την ευκαιρία να αγκιστρώσει τον όχλο στο ζήτημα, τη στιγμή ακριβώς που αυτός θα έπρεπε να ασχολείται με τη διαχείριση μιας πολύ σκληρής καθημερινότητας κι ενός δυσοίωνου μέλλοντος.
Αν θέλει να το πολεμήσει πραγματικά ο νεαρός αυτό το κράτος, θα μπορούσε να σταματήσει τώρα την απεργία πείνας και να παραιτηθεί από το αίτημά του να σπουδάσει. Να "χαλάσει τη σούπα" της κυβέρνησης, να σταματήσει κι ο όχλος να ασχολείται μαζί του και, αν μπορέσει, αυτός να μετατραπεί σε έλλογο πλήθος να αντιστρέψει τους όρους της σύμβασης που άλλοι υπέγραψαν για τη διαχείριση του μέλλοντός του.
Εκτός κι αν πάρει το θέμα απρόσμενες διαστάσεις....
Ο καλύτερος δάσκαλος είναι ο εαυτός σου.
Φτάνει να θες να τον παρακολουθήσεις.
             
Αλάθητο επηρμένο φάνταζε η διαδρομή του τρένου
Ώσπου κάποτε βρήκε στις ράγες
τον τρομοκράτη απρόβλεπτο
Κι εκτροχιάστηκε 

Σαν τις πιο μεγάλες αποφάσεις μας...